Technik weterynarii
Kształcenie w zawodzie TECHNIK WETERYNARII odbywa się w 2- letniej szkole policealnej dla absolwentów liceów i innych techników. Po zdobyciu dyplomu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie Technik weterynarii można podwyższyć kwalifikacje na studiach w szkołach wyższych na kierunku zootechnika, rolnictwo, agroturystyka, weterynaria oraz przetwórstwo spożywcze, a także wielu innych kierunkach przyrodniczych. Dodatkowo można ukończyć kurs kwalifikacyjny w zakresie zawodów pokrewnych, np. technik agrobiznesu, technik rolnik, technik hodowca koni.
TECHNIK WETERYNARII wykonuje czynności techniczne podczas weterynaryjnych zabiegów leczniczych i chirurgicznych oraz dotyczących badania zwierząt rzeźnych i mięsa. Współpracuje z lekarzem weterynarii, wykonuje również czynności laboratoryjne.
UMIEJĘTNOŚCI TECHNIKA WETERYNARII
• określanie prawidłowej i nieprawidłowej budowy oraz czynności organizmów zwierzęcych
• zapobieganie chorobom zwierząt oraz ocenianie stanu higienicznego i zagrożenia zdrowia zwierząt
• wykonywanie zabiegów sanitarno-weterynaryjnych oraz zabiegów unasieniania zwierząt
• pełnienie nadzoru sanitarno-weterynaryjnego nad produkcją, składowaniem, transportem i obrotem artykułami żywnościowymi pochodzenia zwierzęcego
• badanie zwierząt rzeźnych i mięsa
• wykonywanie podstawowych badań analitycznych tkanek i płynów ustrojowych zwierząt oraz środków spożywczych i produktów pochodzenia zwierzęcego na potrzeby diagnostyki oraz nadzoru sanitarno-weterynaryjnego
• określanie zagrożenia wynikającego z kontaktu ze zwierzętami chorymi;
• poskramianie, unieruchamianie i kładzenie zwierząt oraz przygotowywanie pola operacyjnego
• asystowanie przy zabiegach weterynaryjnych i chirurgicznych oraz przy sekcji
• pielęgnowanie zwierząt przed i po zabiegach chirurgicznych
• zakładanie opatrunków, wykonywanie zleconych wstrzykiwań podskórnych i domięśniowych oraz udzielanie zwierzętom pierwszej pomocy w nagłych wypadkach
• przeprowadzanie korekcji racic, kopyt i rogów
• przeprowadzanie szczepień, odrobaczania i oprysków zwierząt;
• przeprowadzanie zabiegów unasieniania zwierząt, z zapewnieniem właściwych warunków zoohigienicznych
• prowadzenie akcji odkażania zagród, placów spędowych, środków przewozu itp.
• prowadzenie instruktażu w zakresie biologicznego odkażenia nawozu, żywienia zwierząt i higieny produkcji zwierzęcej
• mycie, wyjaławianie, konserwacja narzędzi i sprzętu weterynaryjnego
• prowadzenie dokumentacji związanej z nadzorem weterynaryjnym (książki zabiegów, badań diagnostycznych, kart klinicznych zwierząt) i unasienianiem